Van 23 juli 2015 tot midden mei 2016 zijn enkele topstukken van het Maagdenhuismuseum uitgeleend aan Duitsland.

Het gaat om de olieverfschets ‘Christus, beschermer van de wezen’ van Pieter Paul Rubens (1577-1640) en het paneel met de voorstelling van het ‘Laatste Oordeel, de Zeven Werken van Barmhartigheid en de Zeven Hoofdzonden’ van een onbekende Antwerpse Meester (1490 -1500).

Ook een reeks unieke 16de-eeuwse majolica en tinnen papkommetjes zijn tijdelijk mee naar Duitsland verhuisd. Majolica is grof aardewerk met een dunne kleilaag bedekt door tinglazuur. Deze papkommetjes waren zowat het zondags servies van de weesmeisjes. Sinds 2011 zijn de 63 aardewerken papkommen toegevoegd aan de Topstukkenlijst van de Vlaamse Gemeenschap.

Van 23 juli tot 13 december 2015 zijn deze schatten te bewonderen in het Diözesanmuseum Paderborn, in de tijdelijke tentoonstelling ‘CARITAS. Nächstenliebe von den Frühen Christen bis zur Gegenwart’.

Het Laatste Oordeel reist daarna nog verder naar het Diözesanmuseum Augsburg, voor de tijdelijke tentoonstelling ‘Die sieben Todsünden’, van 10 februari tot 8 mei 2016.

Na deze uitstappen komen de werken terug naar hun vertrouwde stek in het Maagdenhuismuseum.