Het Antwerpse Maagdenhuismuseum bezit 63 ‘majolica’ papkommen. Studenten van de Antwerpse Artesis Hogeschool (nu Universiteit Antwerpen) maakten in 2011 voor het eerst een 40-tal replica’s volgens de originele methode. Majolica is grof aardewerk met een dunne kleilaag bedekt door tinglazuur. De wezen van het Maagdenhuis aten vroeger op zon- en feestdagen uit deze kommetjes. Sinds 2011 zijn de aardewerken papkommen uit de zestiende eeuw beschermd roerend cultureel erfgoed en pronken ze op de Topstukkenlijst van de Vlaamse Gemeenschap. Een hele opsteker voor het Maagdenhuis!

De papkommen van het Maagdenhuismuseum zijn de eerste aardewerken stukken die een plek krijgen op de Topstukkenlijst. Die beschermt Vlaams cultureel erfgoed om zijn bijzonder historische, artistieke en wetenschappelijke waarde. Het Maagdenhuismuseum behoort sindsdien tot een selecte groep van musea, kerken en archieven in Vlaanderen die over topstukken beschikt, zoals het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA), de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen en het Groeningemuseum in Brugge.

De 63 papkommen dateren waarschijnlijk van eind 16de of begin 17de eeuw. Ze werden gemaakt in het atelier van Michel Nouts, een pottenbakker die tot 1611 in Antwerpen gevestigd was en daarna naar Delft uitweek. De weeskinderen gebruikten de papkommen alleen op hoogdagen. Het veelkleurig beschilderd aardewerk is hét pronkstuk van het Maagdenhuis, het museum van OCMW Antwerpen.

Charlot De Bisschop, een studente van de opleiding Conservatie en Restauratie (studio keramiek) aan de Universiteit Antwerpen was in 2011 ook betrokken bij het vervaardigen van de eerste replica’s. Zij maakte de nieuwe reeks van de handgedecoreerde replica’s. Het productieproces is zeer arbeidsintensief. Keramist Bruno Vermeiren stond in voor het draaien en glazuren van de kommen.

Vanaf 1 augustus 2015 kan je een replica kopen aan de balie van het Maagdenhuismuseum tegen 80 euro per stuk.

Bekijk hier hoe de replica's gemaakt worden.